De Kring - Maria ter Heide

Omschrijving: 

Historiek:

De geschiedenis van De Kring gaat terug tot in 1922 wanneer de vzw Belgische Soldatenkring van Brasschaat Polygoon een eigendom koopt in de Kapellei, de gebouwen afbreekt en er een theater/bioscoopzaal bouwt. Tot in 1974 genoten tal van soldaten er van films.

Dat jaar werd het gebouw voor een bedrag van 1,9 miljoen BEF (€47.100) aangekocht door industrieel Charles François Loos en geschonken aan de parochie. Veertig jaar lang was De Kring de thuis van verschillende verenigingen en vonden er talloze feesten plaats. Maar de zaal bleek op den duur niet meer te voldoen aan de brandvoorschriften en de parochie wenste ze te verkopen.

Eind september 2014 kocht de gemeente Brasschaat de zaal op van het bisdom.

Visie cultureel centrum De Kring:

Omdat het bestaande cultureel centrum De Kring - wat eigendom is van de parochie - dringend aan onderhoud en herstellingswerken toe is, werd op het initiatief van de parochie een architect aangesteld om een studie op te maken over deze kosten en eventuele toekomstige mogelijkheden met deze ruimten.

Op initiatief van de paroche werden tevens de mogelijkheden bekeken om samen met de gemeente, dewelke enige tijd geleden de eigendom gelegen links naast De Kring kochte, over deze twee eigendommen een alternatief voorstel voor dit cultureel centrum uit te werken.

Hierbij werd door Mertens-architecten een voorstel uitgewerkt om de bestaande zaal, die  plaats biedt aan een 180 personen te behouden en volledig te renoveren, de overige gebouwen op het terrein zouden in het voorstel worden afgebroken en deze zouden worden vervangen door een nieuwbouw.

Dit resulteerde in een ontwerp waarbij de bestaande zaal wordt gerenoveerd en uitgebreid met nieuwe functies: inkomhal met ontvangstruimte, bergingen, sanitair en een polyvalente ruimte. Hierdoor wordt een volwaarde cultureel centrum ontwikkeld.

Achteraan op het terrein wordt het cultureel centrum voorzien van 26 parkeerplaatsen. Tussen deze parking en de aanpalende eigendommen in de Hanateaulei wordt een groenzone voorzien. In de Kapellei zelf wordt een bouwvolume voorzien waarin 11 sociale appartementen worden gecreëerd.

Visie sociale woningen:

Er wordt een gebouw vooraan op het terrein voorzien met 11 sociale appartementen. De appartementen zijn toegankelijk via 2 circulatiekernen (met trap en lift). Het volume wordt opgebouwd uit een gelijkvloerse verdieping met hierboven nog 2 verdiepingen. Er wordt een doorgang onder het gebouw voorzien om toegang te geven tot het cultureel centrum en de parkeerplaatsen.

De leefruimten van de gelijkvloerse appartementen zijn gekoppeld aan hun eigen private buitenruimte. Op de verdiepingen zijn de leefruimten gesitueerd aan de voorgevel (zuid georiënteerd).

Categorie: 
in uitvoering
Ligging: 
Kapellei te Maria ter Heide
Oppervlakte: 
Gelijkvloers: 942,38m² / Verdieping 1: 315,78m² / Verdieping 2: 428,77m²
Meer foto's: