Cadixwijk - Antwerpen

Omschrijving: 

Toen het eilandje in de tweede helft van de zestiende eeuw ontstond, noemden de Antwerpenaren het ‘Nieuwstad’. Door de intensieve havenactiviteiten gonsde de buurt van het leven. Wonen, werken en ontspanning gingen er hand in hand. Een andere manier van werken en hogere wooneisen hebben ervoor gezorgd dat daarvan alleen het werken overbleef. Na de werkuren werd het Eilandje de laatste decennia een lege en kille buurt. De bakker verdween, de kruidenier ging zijn heil elders zoeken,…
Als geboren en getogen Antwerpenaren willen wij van het Eilandje terug de Nieuwstad maken.

Wij geloven in de toekomst van het Eilandje als een buurt waar gezinnen op een duurzame manier samenleven in een stedelijk kader, waar kinderen opgroeien met respect voor de authenticiteit en een wijde blik op de wereld. De voorgestelde aanpak in het kader van deze wedstrijd getuigt van respect voor het architecturale karakter, maar slim aangepast aan de noden van de stad. Ons voorstel volgt deze visie volledig en vertaalt het programma met behulp van speelsheid en creativiteit naar een werkbaar en duurzaam project.

Het Eilandje kan natuurlijk niet los bekeken worden van haar vroegere havenfuncties. Een snelle blik op een overzichtskaart is voldoende om te begrijpen dat de Cadixwijk een verzameling is van bedrijfsgebouwen die organisch in elkaar verweven zijn geraakt. Wanneer men de wijk dichterbij bekijkt, ontrafelt men in ieder bouwblok de pakhuizen, de loodsen, de werkhuizen of de kantoorgebouwen. De afwisseling van vaak gelijktijdig gebouwde rijwoningen en individuele pakhuizen vormen een constante en definiëren het weefsel van de wijk. Jammer genoeg heeft deze tendens zich doorgetrokken tot in het midden van ieder bouwblok. Hierdoor bleef er geen ruimte beschikbaar om openheid te creëren waarin een binnentuin of patio de nodige afwisseling kon brengen. Onze visie speelt precies daarop in. Door de vier loten tegelijk aan te pakken, creëren wij een nieuwe dynamiek en een openheid binnen het bouwblok. Door slim te spelen met de ruimte, creëren we nieuwe ruimtes die tot dusver onmogelijk waren.

Bovendien willen wij het speelse karakter van de wijk en haar authenticiteit behouden.
De afgeschuinde hoeken en de afwisselende gevels zijn typische karaktertrekjes die de wijk zo goed kenmerken en die wij in het ontwerp opnieuw interpreteren. De speelsheid waarmee de functies gecombineerd worden en de moduleerbaarheid van de voorgestelde architectuur bieden een origineel en tijdloos karakter aan ons ontwerp.

Categorie: 
wedstrijden
Ligging: 
Cadixwijk te Antwerpen
Jaar: 
2012
Opdrachtgever: 
Picolo Real Estate
Oppervlakte: 
Terrein: 7.358m² / Footprint (bebouwde opp.): 4.254m² / Ondergrondse parking: 4.663m² (162 parkeerplaatsen) / Vloeroppervlakte: 14.500m²
Meer foto's: